ateliers

-- voor informatie over vakantie-ateliers: scroll even naar beneden --

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden Theaterateliers opgezet voor jonge mensen van 8 jaar tot ongeveer 18 jaar.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, videasten en/of theaterdocenten.

Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. En sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

 

WAT STAAT ER SEIZOEN 2018-2019 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

 

° BLOK EEN: WildeMannen WoesteWijven (sep)

In september maken de ateliers een grote theatrale catwalk voor de derde editie van Wildemannen WoesteWijven op za 6 & zo 7 oktober in het oude gerechtsgebouw van Gent (Koophandelsplein).

Met de catwalk dagen we de tijd en het recht uit. Zoals de Griekse god Kairos (de rebelse zoon van Chronos) willen we het moment ‘grijpen’, de kloktijd even stil zetten om het recht en het leven te transformeren. Een kleine groep docenten gaat aan de slag met alle kinderen en jongeren uit de ateliers en creëren samen – op slechts vier ateliers tijd - een speels en wild groepsspektakel.
Presentatie: doorlopend op zo 7 oktober tijdens WILDEMANNEN WOESTEWIJVEN.

OPGELET: locatie Blok 1 = KG RABOT (Vlotstraat 22)

° BLOK TWEE: Prikkels Small (okt > dec)

BLOK 2 beslaat een kort onderzoek met een focus op tekst, spreken en spel. Inhoudelijk maken we een brug naar de thematiek van het jaarproject ‘PRIKKELS, tussen passie en pijn’ (zie PRIKKELS), een samenwerking tussen KOPERGIETERY, Museum Dr. Guislain, het Kinderrechtencommissariaat en de Gezinsbond.

Inspiratie voor dit blok halen we uit (muziek)teksten en filmscenario’s van kunstenaars die als ‘psychisch kwetsbaar’ worden beschouwd of bestempeld (zoals Almodovar, Van Gogh, Virginia Woolf, de 27 Club met o.a. Amy Winehouse en Kurt Cobain). We onderzoeken hun werk, visie en worstelingen in de repetitieruimte.

° BLOK DRIE: Prikkels Large (jan > mei)

Dit lange laatste blok loopt tot mei 2019 en start met een bezoek aan de tentoonstelling ‘Prikkels, tussen passie en pijn’ (Museum Dr. Guislain). Het project ‘Prikkels’ vormt dus eveneens voor deze atelierreeks het inhoudelijke vertrekpunt. Eindpunt is Wild Weekend op 25 en 26 mei 2019 met presentaties/toonmomenten van elke ateliergroep.
 

° PROJECTEN

** FESTIVAL DIGITAL (26 feb  > 5 mrt 2019)

Tijdens Festival Digital legt KOPERGIETERY een focus op nieuwe technologieën in relatie tot de podiumkunsten. Twee ateliergroepen zullen een digitale/theatrale installatie maken tijdens het festival.

In Festival Digital nemen we innoverende systemen onder de loep: Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Mixed Reality (MR) en IR (Immersive Reality). Dit zijn de nieuwe technologieën bij uitstek die de verbeelding prikkelen en kunnen sturen.  Welke opportuniteiten brengen deze nieuwe technologieën, ook binnen de podiumkunsten? Niet iedereen is eensgezind positief over deze innovaties. Daarom is het belangrijk om ze te benaderen vanuit het perspectief van het kind of de jongere: zijzelf bepalen de inhoud, worden content creator, ontwikkelen hun eigen wereld. Tijdens Festival Digital zullen er voorstellingen te zien zijn, is er een applab te ontdekken en gaan we aan de slag met scholen. Voor meer informatie over Festival Digital: klik hier.

** ateliervoorstelling FUN LOVING HUMANS

In het kader van het PRIKKELS-jaarproject creëert docent/theatermaker Simon D’Huyvetter met een 8-tal atelierjongeren ‘Fun Loving Humans’. Première is voorzien op 19 april 2019. Meer info: HIER.

 

PRAKTISCH

De Theaterateliers voor seizoen 18-19 gaan van start op wo 12 september of za 15 september 2018. Naast de reguliere ateliers die het hele seizoen doorlopen zijn er VAKANTIE-ATELIERS speciaal voor ‘nieuwkomers’ (zie ook 'Goed om weten'!). De exacte data van een toekomstig vakantie-atelier worden, eens vastgelegd, hieronder gecommuniceerd.

 -- VAKANTIE-ATELIER KROKUSVERLOF 2019 -- 

Heb je zin om theater te spelen, je lijf te laten bewegen, te improviseren, je fantasie op de spits te drijven en andere creatieve zielen te ontmoeten?
KOPERGIETERY werkt samen met docenten uit verschillende kunstdisciplines en biedt zodoende een mix aan van podiumateliers.
 

Dit jaar vinden de krokusateliers plaats op wo 6, do 7 en vr 8 maart 2019 in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat 50).
Telkens van 10u tot 12u.
Omdat we beperkt zijn in ruimtes, kunnen we deze keer slechts twee ateliergroepen inrichten:
- 8 tot 10-jarigen
- 11 tot 13-jarigen

Inschrijven doe je voor elke dag. Dus we verwachten je drie voormiddagen.
Inschrijven kan vanaf 8 januari 2019 door een mail te sturen naar theaterateliers@kopergietery.be

Het atelier kost 65€. 
Dit bedrag kan pas overgeschreven worden op het moment dat je inschrijving is bevestigd vanuit KOPERGIETERY. Het rekeningnummer krijg je dan per mail toegestuurd.
Een fiscaal attest kan worden afgeleverd voor kinderen tot 12 jaar.

* WACHTLIJST *
Wanneer een groep volzet is, loont het wel de moeite te vragen je op de wachtlijst te plaatsen. Immers: als er een ingeschreven kind dient af te haken, contacteren we de mensen op de wachtlijst in volgorde van opgave. Op dat moment heb je opnieuw de keuze om al dan niet in te tekenen.

 

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen het huis en de werking kunnen leren kennen.

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind - die deelnam aan de vakantieateliers - doorschuiven naar de wekelijkse. Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom van nieuwe kinderen in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat), meestal op  woensdagnamiddag, soms zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.

 

CONTACT

DOCENTEN 2017 - 2018

Pascal Buyse, Hendrik Lebon, Mahlu Mertens, Hans Mortelmans, Tijs Verbrugge, Simon De Winne, Jotka Bauwens, Hilde Heijnen, Karlijn Sileghem, Luanda Casella, Yahya terryn, Lola Bogaert, Hanne Vandersteene, Simon D’Huyvetter, Bert Dobbelaere, Anouk David, Arne Luiting, Soetkin Vervaet, Tim Van Nuffel, Pieter Dewulf, Ilja Van Autreve, Griet Dobbelaere, Dominique Collet e.a.