CinéRABOT: FLEE

CinéRABOT: FLEE

XL
Calendrier de tournée
Aucune émission trouvée

Dates passées

Aucune émission trouvée
Hide tourdates
Uit

In zijn geanimeerde docu 'Flee' volgt Jonas Poher Rasmussen een Afghaanse vluchteling om stukje bij beetje het tragische verhaal van deze homoseksuele man bij elkaar te puzzelen.

Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde. Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin slaat op de vlucht. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Ze willen samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf.

Dit waargebeurde verhaal behoort toe aan Jonas Poher Rasmussens vriend, maar het duurde jaren voordat de Deense documaker het te horen kreeg. In een mix van archiefbeelden en animaties vertelt Rasmussen nu het onderdrukte oorlogsverleden van Amin (pseudoniem), die in de jaren '80 oorlogsgebied ontvluchtte om nu openlijk als homo te kunnen leven. 'Flee' verlegt de grenzen van het documentairegenre in een hartverscheurend, zenuwslopend verhaal over een man op zoek naar vrijheid en wordt vergeleken met Ari Folmans 'Waltz with Bashir'.


Winnaar van de Grote Juryprijs op het prestigieuze Sundance Filmfestival. Winnaar van de prijs voor beste documentaire en beste animatiefilm op de European Film Awards. Genomineerd voor 3 Oscars: beste internationale film, beste documentaire en beste animatiefilm.

documentaire/animatie
2021, Denemarken
regie: Jonas Poher Rasmussen
Nederlands/Frans ondertiteld
duur: 1u29min

eenheidsprijs: 5 €

---
Het filmprogramma voor CinéRABOT wordt samengesteld in samenwerking met jeugdfilmexpert J.E.F..
Om 15u presenteren we de animatiefilm 'Ook muizen gaan naar de hemel' (6+)

IN DE PERS

**** "De kans dat de documentaire animatiefilm 'Flee' u niet beroert, is flinterdun. … Genomineerd worden voor beste internationale film, beste documentaire én beste animatiefilm: het is compleet uniek in de geschiedenis van de Academy Awards. " KNACK FOCUS

“FLEE is a remarkably humanizing and complex film, expanding and expounding the kind of story that’s too easily simplified.” THE GUARDIAN

**** “Een ijzersterke film.” DE STANDAARD

"Purely triumphant." EMPIRE