ateliers

-- voor informatie over vakantie-ateliers: scroll even naar beneden --

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden Theaterateliers opgezet voor jonge mensen van 8 jaar tot ongeveer 18 jaar.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, videasten en/of theaterdocenten.

Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. En sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

 

WAT STAAT ER SEIZOEN 2017-2018 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

De wekelijkse theaterateliers starten op wo 13 september of za 16 september 2017.
In het seizoen 2017–2018 werken we in twee blokken:

 

° BLOK EEN: de UITDAGING (sep > nov)

Alle ateliergroepen sluiten zich op in de atelierruimtes voor een intense onderzoeksperiode van 10 ateliers. Elke groep krijgt een ‘uitdaging’ voorgeschoteld. Soms is de uitdaging heel concreet (‘gebruik 12 baarden’), soms filosofisch (‘benader het onmogelijke’), dan weer verwarrend (‘plus en plus is min’). Hiermee gaan de kinderen en hun docenten aan de slag om eind november intern de resultaten van elk onderzoek aan elkaar te tonen. 

° BLOK TWEE: de VLUCHT  (jan > mei)

“All limits are self imposed.” - Icarus
 
Het leven schuift en verschuift. We nemen een vlucht.
In ons hoofd. Of met onze armen gespreid.
Soms moeten we vluchten of zijn we uitgevlucht.
Is (weg)lopen vluchten? Is een vlucht vogels op de vlucht of enkel onderweg?
Welke vlucht neem je, en hoe doe je dat dan?
 
In dit lange blok stoomt elke ateliergroep gedurende 15 ateliers zich klaar om een afgewerkt toonmoment te presenteren tijdens het Wild Weekend (za 19 & zo 20 mei 2018), onderdeel van de special Wilde Week 2018, met een focus op Jong Werk.
 

° PROJECTEN

Naast de vaste atelierwerking, bulkt seizoen 2017–2018 van de bijzondere projecten of evenementen waar atelierjongeren aan zullen deelnemen.
 
family trees, danstheater met circusinvloeden van Janni van Goor met op scène drie atelierkinderen, twee circusartiesten Michiel Deprez en Aexel Guerin en actrice Griet Dobbelaere! Première op 24 november. Meer info vind je hier.
 
Cirque DéJà Vu, circusvoorstelling binnen festival Smells Like Circus i.s.m. het Circuscentrum. Vijf makers bewerken vijf circusklassiekers met kinderen en jongeren (6 – 16 jaar) op scène. Audities hiervoor worden op 11 oktober 2017 in de KG georganiseerd. Inschrijven voor 31 augustus/alle info vind je hier
 
EUROPA, eindwerk van Jozefien Mombaerts met drie atelierkinderen. Jozefien is laatstejaarsstudente drama in Maastricht en werkte reeds enkele malen als docente in de ateliers.
 
Meisjes van Krijt, vorig seizoen gecreëerd door Dominique Collet en Anna Vercammen naar het boek ‘De kinderen van Calais’ (Lara Taveirne) met de atelierjongeren Jeanne de Voogdt en Suza De Gryse. De voorstelling gaat dit seizoen op tournee langs Vlaamse culturele centra en staat uiteraard ook opnieuw in de KOPERGIETERY! Speeldata vind je hier.
 

 

PRAKTISCH

De Theaterateliers voor seizoen 17-18 gaan van start op wo 13 september of za 16 september 2017. Naast de reguliere ateliers die het hele seizoen doorlopen zijn er VAKANTIE-ATELIERS speciaal voor ‘nieuwkomers’ (zie ook 'Goed om weten'!). De exacte data van een toekomstig vakantie-atelier worden, eens vastgelegd, hieronder gecommuniceerd.

 -- VAKANTIE-ATELIER ZOMERVERLOF 2018 -- 

Heb je zin om theater te spelen, je lijf te laten bewegen, te improviseren, je fantasie op de spits te drijven en andere creatieve zielen te ontmoeten?
KOPERGIETERY werkt samen met docenten uit verschillende kunstdisciplines en biedt zodoende een mix aan van podiumateliers.
 

Dit jaar gaan de zomerateliers door van ma 27 t/m vr 31 augustus.
Belangrijk! Deze ateliers vinden plaats in onze tweede theaterzaal: KG RABOT (Vlotstraat 22, 9000 Gent) aangezien de Theaterzaal in de Blekerijstraat verbouwd wordt.

De ateliers worden per leeftijdsgroep gegeven:

8 tot 9-jarigen: van 10u tot 12u     
10 tot 11-jarigen: van 10u tot 12u      
12 tot 13-jarigen: van 14u tot 16u      
14+: van 14u tot 16u      

Inschrijven doe je voor elke dag. Dus we verwachten je ofwel vijf voormiddagen ofwel vijf namiddagen (afh. van de leeftijdsgroep waartoe je behoort).

* INSCHRIJVEN *
De ateliers zijn intussen helaas volzet. Zie wachtlijst!

Inschrijven kan door een mail te sturen naar theaterateliers@kopergietery.be

Het atelier kost 85€. 
Dit bedrag kan pas overgeschreven worden op het moment dat je inschrijving is bevestigd vanuit KOPERGIETERY. Het rekeningnummer krijg je dan per mail toegestuurd.
Een fiscaal attest kan worden afgeleverd voor kinderen tot 12 jaar.

* WACHTLIJST *
Wanneer een groep volzet is, loont het wel de moeite te vragen je op de wachtlijst te plaatsen. Immers: als er een ingeschreven kind dient af te haken, contacteren we de mensen op de wachtlijst in volgorde van opgave. Op dat moment heb je opnieuw de keuze om al dan niet in te tekenen.

 

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen het huis en de werking kunnen leren kennen.

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind - die deelnam aan de vakantieateliers - doorschuiven naar de wekelijkse. Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat), meestal op  woensdagnamiddag, soms zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.

 

CONTACT

DOCENTEN 2017 - 2018

Pascal Buyse, Hendrik Lebon, Mahlu Mertens, Hans Mortelmans, Tijs Verbrugge, Simon De Winne, Jotka Bauwens, Hilde Heijnen, Karlijn Sileghem, Luanda Casella, Yahya terryn, Lola Bogaert, Hanne Vandersteene, Simon D’Huyvetter, Bert Dobbelaere, Anouk David, Arne Luiting, Soetkin Vervaet, Tim Van Nuffel, Pieter Dewulf, Ilja Van Autreve, Griet Dobbelaere, Dominique Collet e.a.