In de voorstelling wordt tekst gebruikt.
De taal begrijpen is belangrijk om te volgen.
A pair of socks
A pair of socks
Previous dates
Stel dat je licht en klein bent en iemand tilt je op en zwiert je in het rond.
Stel dat je groot bent en alles kan zien zonder enige moeite.
Stel dat je vader altijd gênante grappen maakt waar je vrienden bij zijn.
Stel dat je altijd voorover gebogen loopt en verliefd bent op de maan.
Stel dat je niet op je laatste woorden kan komen en daardoor iets zegt zoals “schoenveter.”
Stel dat je een sok bent en je je wederhelft kwijt bent.
Theatermakers Laura Vroom en Mira Bryssinck onderzoeken in de voorstelling A pair of socks de rekbaarheid van empathie. Wat is dat nu eigenlijk? Hoe is het om zonder empathisch vermogen te leven? Of juist een teveel aan empathie te voelen? Waar begint de empathie voor een ander en waar stopt die?
Vertrekkend vanuit persoonlijke anekdotes, gaan ze in gesprek met mensen die beroepsmatig geconfronteerd worden met de gevoelens van anderen (bv. hulpverleners, politici, leraren, politieagenten, filosofen, begrafenisondernemers). Welke rol speelt empathie binnen hun beroep en met welke dilemma’s weten ze zich daardoor geconfronteerd als mens? Daarnaast gaan de makers in gesprek met jongeren over wat empathie voor hen betekent.
De uitkomst van deze gesprekken resulteert in een ontroerende en grappige collagevoorstelling van personages, verhalen en bewegingen.
3
EEN PRODUCTIE VAN vzw PAR HASARD
CONCEPT, TEKST, SPEL: Laura Vroom & Mira Bryssinck
AUDIOMONTAGE: Marieke De Maré
KOSTUUMADVIES: Sietske Van Aerde
COACHING: Arend Pinoy
DRAMATURGIE: Mieke Versyp
TECHNIEK: Lennert Boots
PRODUCTIELEIDING: Fred Libert
COPRODUCTIE: De Grote Post, Het LAB-Hasselt
MET ONDERSTEUNING VAN KOPERGIETERY, Stad Gent, Vlaamse Overheid
MET DANK AAN: vzw De Bleekweide, Theaterbox, Museum Dr. Guislain, vzw Humain e.v.a., Sabam for Culture, deAuteurs
Mira Bryssinck speelde als kind in de Theaterateliers van KOPERGIETERY en nam de hoofdrol voor haar rekening in de gesmaakte ateliervoorstelling Remember Me (2009). Ze ging Drama studeren aan KASK Gent. Als theatermaakster en auteur tekende ze o.a. voor Glory Box en LETTER (voor Het Gevolg, Turnhout). Haar regiedebuut Utopia zette ze op in Villa Voortman, een Gents dagcentrum voor mensen met een dubbeldiagnose. Als actrice was ze te zien in de tv-reeks Tytgat Chocolat (VRT). Mira heeft een voorliefde voor absurdisme dat zowel verbindt als vervreemdt.
Laura Vroom werkt als theatermaakster en actrice voor o.a. de jonge collectieven Kuiperskaai en Ballet Dommage. Samen met Linde Carijn tast ze de grenzen van beeldende kunst, theater en performance af onder de naam Festoen. Ze creëerde o.a. de solo Sauerkraut en de voorstelling Langzaam gleed een berg het dal in. Met een grote liefde voor taal, poëzie en absurde humor, creëert ze minimalistische voorstellingen waarin spel en verbeelding centraal staan.