ateliers

Spring naar informatie over de vakantieateliers.

OVER DE THEATERATELIERS

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden theaterateliers opgezet voor kinderen en jongeren van 8 jaar tot 18 jaar. Tegenwoordig zijn dat wekelijkse theaterateliers en periodieke vakantie-ateliers. Ook in KG Rabot worden er wekelijks ateliers opgezet.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, filmmakers en/of theaterdocenten.

Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. Sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties.

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

 

WAT STAAT ER SEIZOEN 2023-2024 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

° BLOK 1: CHOOSE OR LOSE

[sep > dec 2023] Eén suikerklontje of twee? Gaan studeren of op wereldreis? Mezelf of de groep? Vlees of vegi? Vluchten of blijven? Vliegtuig of trein?

 We maken elke dag gemiddeld 122 bewuste keuzes en maar liefst 35.000 onbewuste keuzes. Kleine en grote beslissingen. Sommige bepalen onze dag. Andere ons hele verdere leven.

Naar aanleiding van komend verkiezingsjaar, waarin jongeren vroeger dan ooit mogen mee beslissen over de toekomst, willen we in dit blok stilstaan bij wat het is om te kiezen.

Is alles een keuze? Kan je er ook voor kiezen om niet te kiezen? 
Of is dat dan ook weer een keuze? En is kiezen altijd verliezen?

Samen met een verse ploeg professionele artiesten en podiumkunstenaars gaan we 10 weken lang op zoek naar antwoorden en de juiste keuzes.

docenten: Nadia Alhassanat, Mira Bryssinck, Anouk David, Hilde De Clercq, Simon De Winne, Joram Kunde, Elga Pollet, Yahya Terryn, Tine Van den Broeck, Tijs Verbrugge, Anna Vercammen, Michael Vergauwen, Axelle Verkempinck, Ferre Vuye

° BLOK 2: FAMILY AFFAIR

[jan > mei 2024] De zoveelste slechte mop van je nonkel. De overbezorgdheid van je moeder. De verplichte foto op het feest. De week van mama en de week van papa. Het zware parfum van je tante. Vrienden die plusbroers worden. De strenge blik van je vader. De grote warme handen van je andere vader. De natte kussen van je oma.

Familie.
Soms heel veraf.
Dan weer verstikkend dichtbij.

En te denken dat we eigenlijk allemaal één grote familie zijn. Want we stammen allemaal af van één en dezelfde betoveroveroveroveroveroverover…grootmoeder. Hoe zou het zijn om bij haar eens op de koffie te gaan?

Of stel je voor dat we één groot familiefeest organiseren. Dan zouden we ook giraffen, dromedarissen, everzwijnen, herten en orca’s moeten uitnodigen. Want wist je dat zij ook familie van ons zijn?

Omdat heel wat van onze premières dit seizoen het hebben over families, duiken we samen met de ateliergroepen 16 weken lang in oude familieverhalen, snuisteren we in de mooiste fotoalbums en gaan we op zoek naar het lekkerste familierecept.

Het resultaat van dat theatraal onderzoek delen we graag met jullie op ons theaterweekend op 25 en 26 mei.  Schrijf het alvast op de familieplanning!

 

° PROJECTEN

COLORS

In deze nieuwe creatie van Het Scheldeoffensief en KOPERGIETERY, staan drie kinderen/jongeren uit onze ateliers op scène. Theatermaker Frank Dierens brengt professionelen, kinderen en jongeren met en zonder beperking samen in een kleurrijke voorstelling. Première op 3 november 2023. Vind hier alle info. 

Kruistocht.

April 2023 ging de familie-opera Kruistocht. van start, een coproductie van Opera Ballet Vlaanderen en KOPERGIETERY. Verschillende kinderen/jongeren uit de Theaterateliers zijn op scène te zien. De voorstelling speelt dit seizoen enkel nog in de Opera Antwerpen (27 > 29.10.2023).

Wild Weekend/Theaterweekend

Elk jaar biedt KOPERGIETERY een inkijk in haar atelierwerking tijdens het ‘Wild Weekend’, dat dit seizoen doorgaat op 25 & 26 mei 2024 (locatie nog te bevestigen). Elke ateliergroep presenteert er een toonmoment. 

 

PRAKTISCH

De wekelijkse Theaterateliers voor seizoen 23-24 gaan van start op zaterdag 14 september en woe 21 september.
De Rabotateliers starten eind september. Alle deelnemers worden per mail verwittigd.

 

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen en jongeren het huis en de werking kunnen leren kennen. De eerstvolgende vakantieateliers zullen plaatsvinden in de herfstvakantie. Data en uren zijn nog niet gekend.  

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind - die deelnam aan de vakantieateliers - doorschuiven naar de wekelijkse ateliers.  Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom van nieuwe kinderen in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat) en in KG Rabot (Vlotstraat), altijd op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.

 

VAKANTIEATELIERS

++ HERFSTATELIERS 2023 (8 tot 15-jarigen)

DATA:  ma 30.10 t/m wo 01.11.2023
LOCATIE: KOPERGIETERY: Blekerijstraat 50

Onze herfstateliers richten zich tot iedereen* die zin heeft om theater in al zijn facetten te ontdekken of juist verder uit te diepen. We werken samen met verschillende docenten uit de podiumkunsten en hopen jullie zo te prikkelen om zelf theater te spelen en te maken, om op zoek te gaan naar je eigen verbeelding en die theatraal in scène te zetten. 
*We richten ons vnl. ook tot de kinderen/jongeren die nog geen plaatsje hebben in onze wekelijkse ateliers.

De ateliers worden per leeftijdsgroep ingedeeld:

van 10u tot 12u: 8 tot 10-jarigen 
van 10u tot 12u: 10 tot 12-jarigen  
van 14u tot 16u: 13 tot 15-jarigen 

Het Herfstatelier kost 60 euro (Uitpas kansentarief mogelijk) voor de drie voormiddagen of drie namiddagen. We verwachten je dus alle dagen!

Meld je HIER aan via het aanmeldingsformulier.

Je krijgt van ons een bevestiging gevolgd door een betalingsverzoek. Pas als het inschrijvingsgeld betaald is, ben je officieel ingeschreven. De verwerking van de aanmeldingen kan even duren, geen paniek wanneer een bevestiging even op zich laat wachten. Een fiscaal attest kan worden afgeleverd voor kinderen tot 14 jaar.

 

CONTACT