ateliers

Spring naar informatie over de vakantieateliers.

OVER DE THEATERATELIERS

Sinds de start van KOPERGIETERY (dat toen nog Speelteater Gent heette) in 1978 worden theaterateliers opgezet voor kinderen en jongeren van 8 jaar tot 18 jaar. Tegenwoordig zijn dat wekelijkse theaterateliers en periodieke vakantie-ateliers. Ook in KG Rabot worden er wekelijks ateliers opgezet.

Ieder seizoen zijn er een 150-tal kinderen en jongeren die, in kleine groepen, aan een project werken onder leiding van regisseurs, musici, choreografen, filmmakers en/of theaterdocenten.

Deze projecten verschillen in duur, opzet, naar inhoud en vorm, maar allemaal komen ze tot stand onder leiding van ervaren mensen. Sommige projecten groeien uit tot ‘volwaardige’, reizende producties.

Er wordt niet gewerkt volgens een ‘methode’ of een educatief programma. Ateliers zijn werkplaatsen. Plekken waar kinderen en jongeren, samen met een docent/artiest aan het werk gaan in een bruisend en voedend proces. Wederzijdse inspiratie en het ontwikkelen van eigen mogelijkheden, daar gaat het om, en ook het verwerven van inzichten. Inzichten in wat theater kan zijn, in wat zich afspeelt in de wereld.

 

WAT STAAT ER SEIZOEN 2021-2022 IN DE THEATERATELIERS OP STAPEL?

° BLOK 1

Van september tot eind november onderzoeken onze jongeren samen met hun docent wat hun theatraal verbindt. Hoe verbinden theater en verbeelding ons met elkaar? We creëren vrijplaatsen om te spelen en te ensceneren. De insteek voor deze 10 ateliersessies vormt Het zelfportret. We leven in een digitale cultuur waarin we heel veel foto’s delen maar wat laten we zien? Hoe ziet het ideale zelfportret uit? Wat steken we weg? Hoe zagen de portretten van vroeger eruit? Wat als je maar één kans zou krijgen voor het portret van je leven?
We onderzoeken de geschiedenis, de inhoud, de vorm en de theatrale mogelijkheden van het zelfportret.

Dit eerste blok zal een besloten toonmoment kennen.

DOCENTEN: Dominique Collet, Anouk David, Hilde De Clercq, Wim De Winne, Bert Dobbelaere, Thomas Hoebeke, Anne Kuit, Joram Kunde, Hendrik Lebon, Pepijn Lievens, Michiel Soete, Tim Van Nuffel, Laura Vroom, Ferre Vuye

 

° BLOK 2

Van januari tot het Wild Weekend in mei gaan alle ateliergroepen aan de slag met het overkoepelende thema: DE WAARHEID BESTAAT NIET (of THEATER IS DE SCHOONSTE LEUGEN DIE ER BESTAAT)

Theater is goed kunnen liegen. Tenminste zo wordt dat toch vaak gezegd. Maar is dat ook zo?
Is theater niet juist eerlijk omdat iedereen weet dat het theater is en dus bij voorbaat niet ‘echt’? 
We liegen allemaal. Zonder op theater te staan. En dat gemiddeld drie keer per dag.
Waarom?
Omdat we mensen zijn?
Omdat de mens ‘als soort’ het  zonder te liegen nooit had overleefd?
Omdat de waarheid soms pijn doet?
Omdat het leven veel plezanter is als we een draai aan de waarheid geven?
Omdat het nu eenmaal de aard van het beestje is?

Maar wat is de plaats van ‘de waarheid’ ondertussen? Hoe weten we nog wat we wel en niet mogen geloven? In deze tijden van alternative truth en deep fake worden de grenzen tussen ‘waar’ en ‘niet waar’ steeds vager.

DOCENTEN: Anouk David, Nona Demey, Hilde De Clercq, Wim De Winne, Anne Kuit, Joram Kunde, Fée Roels, Mats Vandroogenbroeck, Ilja Van Autreve, Tim Van Nuffel, Anna Vercammen, Patrick Vervueren

Op 21en 22 mei 2022 presenteren alle kinderen en jongeren hun toonmoment in de KOPERGIETERY tijdens het WILD WEEKEND, een bruisend wilde afsluiter van het atelierjaar. 
 

° PROJECTEN

Ateliervoorstelling De Klas

60 minuten, 1 klas, 10 lessenaars, 20 stoelen, evenveel jongeren, boekentassen, pennenzakken. Een veelvoud aan stylo’s, mappen, geheimen, afwijzingen, ruzies, hormonen, vriendschappen voor eeuwig, luizen, luisteren, roepen, zuchten, leren. Gewoon, op scène, de klas, niet meer of minder dan een klas. Een atelierjuweeltje om met plezier te ontdekken. De voorstelling ging via livestream in première, maar is dit seizoen live te zien op scène! Lees alles HIER.

Wild Weekend/Theaterweekend

Elk jaar biedt KOPERGIETERY een inkijk in haar atelierwerking tijdens het ‘Theaterweekend’, dat dit seizoen doorgaat op 21 & 22 mei 2022.  Iedere ateliergroep presenteert er een toonmoment. 

 

PRAKTISCH

De Theaterateliers voor seizoen 21-22 gaan van start op zaterdag 11 september en woensdag 15 september. De deelnemers worden per mail verwittigd.

 

GOED OM WETEN

De wekelijkse theaterateliers zijn helaas reeds volzet. Daarom organiseert KOPERGIETERY tijdens schoolvakanties regelmatig vakantieateliers, zodat nieuwe kinderen en jongeren het huis en de werking kunnen leren kennen. De eerstvolgende vakantieateliers zullen plaatsvinden in de herfstvakantie. Data en uren zijn nog niet gekend.  

Indien er plaatsen vrijkomen binnen de wekelijkse ateliers, kan een kind - die deelnam aan de vakantieateliers - doorschuiven naar de wekelijkse ateliers.  Als uw kind daar zin in heeft, is het belangrijk dit te melden zodat je kind op de wachtlijst staat!

Dit is echter geen wachtlijst met nummertjes…  We selecteren de nieuwe kinderen/jongeren op basis van hun leeftijd (in sommige leeftijdsgroepen komen er meer plaatsen vrij dan in andere) en hun profiel (hoe ze binnen de bestaande groepen zouden functioneren). We vertrekken dus heel erg van de persoonlijkheid van de kinderen in de (bestaande) groep en dat bepaalt mee de instroom van nieuwe kinderen in de ateliers. Niet vergeten: énkel kinderen die reeds een vakantieatelier volgden, komen in aanmerking.

De wekelijkse theaterateliers vinden plaats in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat) en in KG Rabot (Vlotstraat), altijd op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag.  De wekelijkse Rabotateliers in KG RABOT (Vlotstraat) vinden plaats op dinsdag na school. In de Rabotateliers werken we met kinderen uit de wijk Rabot.

 

VAKANTIEATELIERS

++ KROKUSATELIERS 2022

In deze krokusateliers spitten we de meerdere facetten van theater uit: improvisatie, vaste tekst, bewegingstheater, of misschien wel stilte… Het kan allemaal aan bod komen.

De ateliers vinden plaats van di 1 t/m vr 4 maart, telkens van 14u tot 16u in de KOPERGIETERY (Blekerijstraat 50).

Er zullen drie groepen volgens leeftijd gevormd worden:  
8 > 10 jaar 
11 > 13 jaar 
14 > 18 jaar 

KOSTPRIJS: 65 euro voor de vier namiddagen.
Interesse? Je kan je kind aanmelden via het online inschrijfformulier

Opgelet! Je bent pas ingeschreven eens je een bevestigingsmail vanuit KOPERGIETERY hebt ontvangen. 
De betalingsmodaliteiten worden je dan ook bezorgd.

 

CONTACT