Festival Digital #4: CONNECT!

Festival Digital #4: CONNECT!

ALL THE SCREEN'S A STAGE - MAKEATHON i.s.m. Nerdlab

SCHRIJF JE HIER IN

Is ‘Digitaal theater’ een contradictio-in-terminis? Het unieke aan een theaterervaring is het hier en nu, het collectief bewustzijn van speler en toeschouwer, de gedeelde ervaring in een gedeelde ruimte. En toch. De lockdown noopte vele makers en gezelschappen tot het creëren of uitzenden van digitaal werk. Is dat het theater van de toekomst? Of was het een poging tot een nieuwe vorm van podiumkunsten? Met ‘All the screen is a stage’ onderzoeken we de mogelijkheden en bedenken we nieuwe ideeën over digitaal theater. 

  • Zijn er bruikbare lessen die we kunnen trekken uit de pandemie?

  • Hoe kunnen we online podiumkunsten op een duurzame manier inzetten?

  • Kunnen we een nieuwe notie van artistieke ruimtelijkheid creëren in een niet-fysieke, online omgeving?

Wat is een Make-a-thon?

Make-a-thon = “making things together”. Op een korte tijd werken we intensief samen en bedenken we nieuwe ideeën met de nadruk op plezier, leren en netwerken. Op het einde van het weekend komen we met concrete ideeën en prototypes hoe we duurzaam digitaal theater kunnen presenteren aan de wereld.

Online of offline?

Een make-a-thon over digitaal theater vraagt om een online testpubliek. Daarom kunnen participanten zich ook engageren om online beschikbaar te zijn als testpubliek. Tijdens het weekend zullen er vaste momenten zijn waarop zij hun inzichten delen vanop veilige afstand.

FESTIVAL DIGITAL

De make-a-thon van All the Screen’s a Stage vormt het professionele luik van FESTIVAL DIGITAL #4. Tijdens de make-a-thon is ruimte en tijd om beeldende voorstellingen te ontdekken, je te laten inspireren in de gamesexpo en te connecteren met artiesten en techneuten.

De make-a-thon is het einde van een jaarproject. All the Screen's a Stage lanceerde gedurende 3 maanden een programma waarin er 3 artiesten in gesprek gingen over hun ervaringen in digitaal werk. Tijdens deze 1-uur durende creative conversations gingen we dieper in op het bestaan van digitaal theater, wat een technische dramaturgie kan zijn en hoe een inclusief design kan leiden tot een grotere en diverse publieksbetrokkenheid. Kijk hier naar alle creative conversations.

Dit project wordt geleid door digital artists Ilja Van Autreve en Tom Shennan en werd geproduced in een internationale samenwerking tussen Z-arts (Manchester), Young at Art (Belfast), and KOPERGIETERY (Gent) met Four Nations funding.