THEATERWEEKEND: programma

Het overkoepelende thema waarrond elke groep werkte is: 
ZIE ME - ZICHTBAARHEID.

Wat groots is en schreeuwerig en fel ZIEN we.
Wat klein is en kwetsbaar en stil  ZIEN we vaker niet of over het hoofd.
Van januari tot mei gaan we in onze ateliers op zoek naar dat wat net onder de radar blijft, naar de onzichtbare verhalen, de verborgen eilanden, de gefluisterde woorden en alles en iedereen waar we soms overkijken, wat we door de felle kleuren om ons heen soms niet meer zien.
Een pleidooi voor alles wat bescheiden is of onopvallend. 
Een pleidooi voor dat wat net buiten ons gezichtsveld valt.
Om op die manier een ode te brengen aan het vergeten detail en de verloren parels.

 

Hieronder vind je informatie over alle toonmomenten. 

-- ZA 22 MEI om 11u -- SOMS VERDWAAL IK IN MEZELF

We dragen allemaal onzichtbare verhalen met ons mee
Wat je ziet is niet altijd wat er te zien is
Soms is het klein en goed verborgen
Soms is het een diep verlangen
Waar we niet altijd woorden voor vinden
Soms zijn het duizend vragen die ons hoofd doen tollen
vragen zonder juiste antwoorden
Over dat zoeken willen we graag spreken in woord en beeld
Omdat we zo iets kunnen laten zien dat schoon is, echt is, waar is en helemaal van ons
zoals de diepste wens een groot zwart paard te willen zijn.

met: Nanou Claes, Uma Baute, Cecilia Bekaert, Oona Clemminck, Ruben De Baets, Hannah De Baets, Finn Lories, Renée Mahieu, Allix Spruyt, Mirne Swijns
docent: Wim De Winne

-- ZA 22 MEI om 13u -- ZIE ME-ONZICHTBAAR

Ons thema bleek ineens écht op de werkelijkheid te slaan. Meer dan we ooit kon vermoeden. Een klein virus dat niet eens met het blote oog te zien is, dwong ons plots om ons heel klein te maken, ons weg te steken, ons in te tomen, af te wachten, onze adem te houden…
We maakten een Corona catwalk. We gingen op zoek naar hoe groots we kunnen spelen als we klein en onzichtbaar moeten zijn. En steeds opnieuw vonden we een deur die op kier stond en in dat klein beetje licht, dansten we als wilde dieren in afwachting van de grote spots.

met: Aiko Benaouisse, Samuel Bogaert, Lisa Coolen, Anna Coolen, Tilly De Soete, Louise Demeyere, Klaas Gevaert, Fieke Kindermans, (Dzhan Kouro), Jade Soete, (Oscar Van Damme), Renee Van den Brande, Mona Wybaillie
docent: Dominique Collet

-- ZA 22 MEI om 14u30 -- ONZIOHTbaar
Niets is wat het lijkt als je naar iets kijkt.

Een bos is een geheim.
Niemand weet wat er zich heeft afgespeeld voordat jij er kwam.
Wie is er geweest?
Wat is er allemaal gebeurd?
Onzichtbaar zijn de dingen die ons hoofd verzint…

met: Maho Abdullah, Mariam Afana, Tereza Dobreva, Meryem Özcan
docenten: 
Anouk David & Tim Van Nuffel

-- ZA 22 MEI om 15u30 -- THE ULTIMATE DESPACITO EXPERIENCE

Er dwaalt een monster door de gangen van de Mandala. 's Nachts sluipt het door de klassen, en het laat kleine, onzichtbare sporen na, sporen die kinderen ziek laten worden. Niemand heeft het ooit gezien. De Mandala-strijders besluiten op een avond om het monster op te zoeken. Gewapend met hun muziekinstrumenten, laten ze zich in de school opsluiten. Na uren wachten, staan ze plots oog in oog met het monster, dat wild tekeergaat. Ze starten onmiddellijk een ritmische actie. Het gedreun van de voeten en geklap van de handen van de strijders brengen het beest in de war, en als de strijders het ook rapteksten naar het hoofd slingeren, wordt het bang. Als de kinderen uitgeraasd zijn, wordt het stil. En dan klinkt Beethoven op de piano. Het monster is ontroerd, en huilt tranen die verdampen tot wolken in de lucht. Langzaam lost het monster op in een wolk. En langzaam beginnen de kinderen samen muziek te maken, vol hoop op betere tijden.

Dit project wordt ondersteund door Creative Europe.

met: Mansur Abdullah, Claire-Ann Ddembe, Gyurses Gyunaydan, Sahin Ates, Dajana Slepcikova, Enes Özcan, Sabrin Abdullah
docenten: Hilde DeClercq & Joram Kunde

-- ZA 22 MEI om 16u30 -- GELUKZOEKERS 

De tijd vliegt voorbij. Zeker in tijden waarin de tijd stil lijkt te staan. Samen met deze waanzinnige groep heb ik gezocht naar een manier om jezelf te laten zien, zonder dat je zichtbaar bent. Het individu verdween waardoor de groep meer en meer zichtbaar werd. 
Wanneer volg ik de groep? Wanneer kies ik voor mezelf? Wil ik graag zichtbaar zijn of wil ik liever verdwijnen in de menigte? 
Zij zullen u meenemen in een razendsnelle tijdmachine, een eindeloze rollercoaster en ook uiteindelijk in een dwaze droomvlucht. 

met: Gloria Callebaut, Miel De Rijdt, Raf Declercq, Eddie Dumont, Pepa Eggermont, Renée Van Cleemput, Toos    Vekeman, Penelope Willems, Elly Wybaillie
docent: 
Arne Luiting

-- ZA 22 MEI om 17u30 -- RE STAURENT SLAP ST ICK

Aan de start van het atelier werkte ik samen met de jongeren aan personage-vorming. Ik vroeg hen wat voor rol ze graag eens wilden spelen, hoe dat personage eruit zag en hoe die persoon zich zou gedragen. Via begeleide improvisaties bracht ik deze personages tezamen en liet ik de meest contrasterende figuren met elkaar interageren.

Naar het einde van het atelier sloegen we een meer absurde weg in en onderzocht ik met de groep het slapstick-genre. Ze gaven een korte presentatie over hun bevindingen van Buster Keaton, Laurel en Hardy en Charlie Chaplin en werkten we aan de hand van improvisaties kleine slapstick-stukjes uit. Ook kropen we letterlijk eens in de kleren (en make-up) van een ‘slapstick figuur’. Tijdens dit laatste blok vroegen we ons af: wat kan er allemaal gebeuren —of misgaan — in een restaurant?

Tijdens dit toonmoment geven we een kleine glimp van ons proces. U mag zich verwachten aan een verlaten restaurant met verwarde gasten, vreemde obers en een typisch slapstick deuntje. 

met: Isaac Borgerhoff, Roxanne Buyse, Ramon Dehoorne, Silja D'Hollander, Raoul Florquin, Louise Hendrickx, Hannah Heyvaert, Olivia Hollants, Soren Mus, Billie Valcke, Lenne Van Gansen, Luwe Van Gucht
docent:  Nona Demey Gallagher

 

-- ZO 23 MEI om 14u -- WIJ ZIJN NIET GEBOREN, MAAR GELEVERD

Verstaat ge’t?
Een beer gaat ook nooit geen zalm proberen pakken met zijne staart, he.

Acht stoelen in een halve cirkel. Zwart en wit. Er klinkt een muziekje. Een soort liturgie, maar vreemd. Niet melodisch maar ook niet vals. De muziek wordt luider. En dan weer stil. Druppelsgewijs komen we binnen. Ken ik u? Zijt gij hier al eerder geweest of is het ook uw eerste keer? Wat doen wij hier eigenlijk? BOING. Namaste.

Samen met elf atelierjongeren voerden we een onderzoek naar personagevorming: wat maakt iemand anders dan een ander? Mag iemand meer gezien worden dan een ander? Is iedereen gewoon raar? Of is iedereen gewoon normaal? Aan de hand van bestaande KOPERGIETERY-monologen brengen elf personages hun verhaal in een rituele setting. Waarom zijn ze daar? Misschien gewoon omdat ze raar zijn.

met: Ada Callens, Ayame Calmeyn, Blanche Ghyssaert, Bruna Frederico, (Fons Steurbaut), (Jeanne De Voogdt), Liere Van Holle, Lolita Standaert, Nuncia Nijs, Pio Rodrigues, (Rosie Vermote), Stella Deforce
docenten: Ilja Van Autreve & Tine Van den Broeck

-- ZO 23 MEI om 15u -- BESTE MENSEN 

Beste mensen (m/v/x),
Soms is het heel moeilijk, soms gaat het vanzelf 
Soms vraagt het veel oefening, soms leerden we het al als baby 
Soms voelt het onnatuurlijk natuurlijk, soms onmogelijk 
Een keurslijf, een maatpak, iets om in te schuilen, iets om uit te breken. 

We onderzochten hoe je van een mens een man/vrouw(1) maakt 

(1) haal door wat niet van toepassing is (2)
(
2) of omcirkel wat wel van toepassing is (3)
(
3) of vul aan wat ontbreekt (4)
(
4) er zijn meerdere antwoorden mogelijk 

met: Anna Rogiers, Ava van Loo, Dolores Bergmans, Féanor De Vlam, Hasse Vandaele, Holly Van Damme, Janne Decroubele, Juliette Henry, Lena De Soete, Lune Vandamme, Marta Vansteenkiste, Sam Van den Brande, Sirkenan Van Lierde, (Zsazsa Dewaele)
docent: 
Hanne Vandersteene

-- ZO 23 MEI om 16u -- IK, HIER, NU

De voorbije 5 maanden vroegen we de jongeren uit ons atelier om een typische dag uit hun leven te filmen. Hoe ziet zo’n dag eruit en wat is het belang van het gewone, zogezegd banale? Voor 'ik, hier, nu' vertrokken we vanuit de filmpjes die de jongeren zelf maakten met hun smartphone en vulden die aan met beelden die we tijdens de ateliers samen maakten. Terwijl de jongeren zich verdiepen in het medium film geven ze ons een inkijk in hun persoon en tonen we het zichtbare onzichtbare.

met: Lasse De Beul, Staf De Neve, Isaura De Paepe, Jutta Decaluwé, Thomas Derijnck, Madou Hindryckx, Oona Mohammad, Maria-Dolores Nijns, Astor Nijs, Febe Sioen, Alies Van Autreve, Wolke Vekeman
docent: 
Kenneth Michiels & Emma Baes

-- ZO 23 MEI om 17u -- DE WRAAK VAN TITO EN 9 ANDERE VERHALEN

Zelfs in de meest normale situaties verschuilt het vreemde zich. Ook je eigen lichaam is soms vreemd voor jezelf, je zit erin maar ziet het steeds langs de buitenkant. Met deze bedenkingen in het achterhoofd probeerden we heel veel verschillende scènes uit, telkens vertrekkend vanuit alledaagse situaties of herkenbare clichés. We experimenteerden met film, tekst, maskers en bruitage. We tonen geen uitgewerkte scènes, maar improviseren en zoeken vol plezier verder op het toonmoment. 

met: Maurice Bleyen, Ana Brabants, Giuli De Smet, Oona Gabriel, Kato Gilmartin, Jaco Lagrange, Willem Loobuyck, Lisa Mari, Jules Podevyn, Lotta Rossel, Estelle Tavernier, Rosie Vanacker, Rosalie Vandekerckhove
docent: Jonas Baeke

-- ZO 23 MEI om 18u -- ZOALS WE ZIJN 

We keken met deze groep het thema kwetsbaarheid recht in de ogen: soms door bekentenissen, soms door onze maskers aan te doen en te houden, soms door pleisters te plakken in de vorm van een dansje. Vandaag zetten we dat proces in de spotlight. 
Welkom op onze innerlijke carrousel. 

met: Lotta Bal, Marit Cnockaert, Emma Cocquyt, Emmo De Vliegher, Leon Demey, Nino Dhont, Gust Dhossche, Fons Dumont, Cosette Dutry, Louiza Symaeys, Flo Vandekerckhove, (Quinten Vranken)
docent: Jozefien Mombaerts

-- ZO 23 MEI om 19u -- ALLES KOMT (OOIT) GOED 

"Een Montage. Een montage van wat achter schermen en op speelplaatsen is ontstaan. Een montage van allerlei brainstormsessies rond het thema 'Zie me'. Een montage is wat u te zien krijgt."

met: Zita Bruyland, Mila Cantryn, Ischa Cottyn, Suza De Gryse, Olaf De Weirdt, Kato Jonckheere, Kasper    Kindekens, Yashar Monjar, Jeanne Podevyn, Mauro Poissonnier, Helena Taghon, Fara Van Damme, Ona-Lisa Van Haver, Jasmine van Paassen
docent: 
Isabel Vervoort